Er du en PLEASERJUNKIE?

af | 23. februar 2020 | Pleasergen

“Pleaserjunkie”. Er det dig? Bliv klogere på hvornår din lyst til at glæde andre, er tegn på et SUNDT pleasergen!

Er du en pleaserjunkie? Eller er din lyst til at glæde andre på et sundt niveau? Det ser jeg nærmere på i dette blog indlæg.

Jeg lægger ud med tre antagelser frit hentet fra egen baggård af opfattelser og erfaringer.

Det er menneskeligt og naturligt at:

✔️ have lyst til at glæde andre mennesker

✔️ ønske at være ”likable”

✔️ at gøre noget for et andet menneske ud fra et ønske om at opnå en bestemt reaktion

De fleste af os ønsker, at de folk vi møder, både dem der er tættest på os og dem, der er længere ude i periferien, godt kan lide os og lide det, vi gør for dem.

Kan du nikke genkendende til disse tre udsagn, kan jeg allerede nu også løfte sløret for noget, du sikkert allerede har gættet, at hvor det første og andet flueben involverer en “sundere” tilgang og handlinger, hører det sidste flueben ind under den mere usunde af slagsen. Og her kan man virkelig komme til (ofte ubevidst) at blive ramt og måske endda skade sig selv og mennesket overfor. Spørgsmålet er, hvad er dine intentioner bag at foretage en handling, hvor du gør noget for et andet menneske?

Jeg opdeler lidt groft handlinger inden for følgende to kategorier:

Den uselviske og betingelsesløse handling

Her er der dømt egofri zone. Handlingen udspringer ene og alene fra et uselvisk ønske om at glæde et andet menneske uden mål eller forventninger om at opnå en bestemt reaktion hos modtageren og uden et ønske om at få noget igen. Faktisk vil jeg strække den så langt som til at sige, at du måske end ikke tænker over, om modtageren vil reagere med glæde eller ej (for glæde er jo rent faktisk også en følelsesmæssig reaktion). I din handling eller ”gerning” forbliver du ”følelsesneutral”. Dvs. at dit eget humør, egen sindsstemning så vidt mulig er uændret uagtet din modtagers reaktion.

Hjertemennesket, det kærlige, betænksomme menneske, der gerne vil udvise næstekærlighed, betænksomhed og omsorg og som eventuelt gerne tilsidesætter egne behov, vil måske her straks sige, ”men jeg VIL jo netop GLÆDE ham/hende”. I det ”vil” kan der stadig gemme sig en ”stræben”. En stræben efter fx at ville gøre det ”rigtige”, at være dén ”rigtige”: mor, kollega, chef, ven.

Den selviske og egobetingede handling

Udspringer af et indefra kommende ønske om og/eller behov for at få modtageren til at fx at reagere med taknemmelighed, udvise omsorg, anerkendelse m.m. og på denne måde kan du blive bekræftet i, at du er: sød, omsorgsfuld, værd at elske, god nok, en sublim elsker, den bedste handyman, top selskab, druk boddy, etc.

Inden du hidser dig op ☺

Der er ikke noget ”forkert” i at handle ud fra et ego centreret ønske om at ville opnå noget bestemt, så længe du er bevidst om at, det er dét, du gør! For så er du samtidig bevidst om og i stand til at tage ansvar for din egen eventuelle skuffelse, hvis den reaktion, du havde ønsket og forventet, udebliver.

Heri ligger en markant forskel. Vi kan meget bedre bearbejde og give slip på følelser som fx skuffelse, hvis vi selv tager ansvar for dem. En skuffelse over et andet menneske har det med at nage og blive hængende som tungt ”gods”, der kan vise sig at udgøre en negativ, destruerende og ”selvopfyldende” profeti.

Mød sandhedens time med kærlighed

Når du ønsker at kende egne bevæggrunde for dine handlinger, verbalt som non verbalt, og lære din egen ’pleaser’ at kende, så stil dig selv disse 2 spørgsmål:

– Hvad er min inderste hensigt med at gøre eller sige dette?

– Hvordan vil jeg have det, hvis personen over for mig bliver sur, ked af det, virker ligeglad, vender det hvide ud af øjnene, vrænger ansigt, rynker øjenbrynene, løfter stemmen, bliver irritereret, etc. eller ikke reagerer overhovedet?

Har du læst min guide ”Sådan bliver du set, hørt og forstået” med 5 effektive kommunikationsværktøjer” (link nederst på siden), så har du også læst om det essentielle i at tale og handle ud fra, om det kommer fra et ærligt sted. Dvs. at du forholder dig ærlig over for dig selv, når du besvarer disse spørgsmål. Indimellem ’omgår’ vi nemlig dette, fordi vi inderst inde ikke vil høre svaret.

Tit handler vi ud fra et ønske om, at opnå en bestemt reaktion og er det svaret, du modtager, når du spørger dig selv, så prøv at tage imod det på den mest selvkærlighedsgivende- omsorgsfulde måde. Væk med dommeren og hoved-hammeren. Der er grunde, mere eller mindre bevidste, bag alt, hvad vi gør; længsler, uopfyldte behov, forsvarsmekanismer osv. Nogle kalder det skyggesider. De mørkere sider af vores personlighed, vi af forskellige årsager har fortrængt.

PRØV i stedet at se på dine svar som et udviklingsområde, du vil undersøge og blive klogere på. Og husk på at du lærer hele livet og er dejlig, lige som du er.

Forventningsregnskabets dark side

”Fortsætteren” til dette indlæg handler om hvad forventninger til det ene eller andet, egentlig gør ved os. Det udgør et tema og kapitel for sig selv, som jeg vil præsentere for dig i et kommende blogindlæg, så STAY TUNE og find ud af, hvordan du giver slip på forventninger og pleasergen og i stedet finder skatten for enden af regnbuen – at værdsætte, dét, du har og får og derfor giver dig selv mulighed for at opleve større tilfredshed og glæde i dit liv.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og vær sikker på ikke at gå glip af nye indlæg.

Ro og kærlighed til dig.

Pi

Billede: drobotdean / Freepik

Gå ikke glip af nye blogindlæg

0 kommentarer